tisdag 6 mars 2018

Kött

Jag hörde häromdagen att köttkonsumtionen minskar för första gången på väldigt länge. Det var ju på tiden. Det som fortfarande skrämmer mig lite är att den genomsnittliga svensken äter 83kg kött per år. Det är 1,6kg per vecka. I vår familj kanske vi köper 1kg per vecka till 4 personer. Och då är det kyckling eller fisk. Aldrig något annat kött. Förutom att det är extremt onyttigt med rött kött är det också väldigt dåligt ur hållbarhetssynpunkt.

Jag ser dagligen diskussioner på sociala medier där folk inte kan förstå varför alla skyller klimatproblemen på deras kära biff när alla envisas med att flyga kors och tvärs runt jordklotet. Jaaa... Det kan ju bero på att köttproduktionen påverkar miljön väldigt mycket mer än hela transportsektorn tillsammans. Men det är svårt att tro och framför allt verkar det som att folk inte vill förstå. För de vill inte sluta äta kött.

Men det är ju inte det som är viktigt. Vi måste bara äta väldigt mycket mindre kött. Så klart är djurhållningen viktig och relativt ofarlig i Sverige. Öppna landskap och allt det där (men man kan faktiskt ha djur som håller landskapet öppet utan att ha värsta industrin) och så länge vi pratar om köttdjur som går ute och betar naturligt foder så är det inget större problem. Problemet är de stora köttindustrierna i (framförallt) Nord- och Sydamerika där djuren föds upp i rasande takt, proppas fulla med sojafoder som har odlats på skövlad regnskogsmark och konsumerar extremt stora mängder vatten i områden som ofta redan lider brist på det.

Jag läser också om folk som ojar sig över hur vegetarianer kan med att äta sojaprodukter. Eftersom sojaodlingarna ökar extremt snabbt och tar över regnskogsmark där invånare och djur får fly (eller dödas). Det är sant att det är så, men det beror inte på vegetarianerna. Mer än 90% av sojan som odlas går till ...  #trumvirvel# ... just det - djurfoder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar